czwartek, 9 maja 2013

Risotto z zielonym groszkiem i krewetkami

Zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory nie przyrządzałam risotto. W każdym bądź razie zamiar powstał lata świetlne temu i udało się w końcu go wprowadzić w życie i to najważniejsze. Kremowe, ze słodkim groszkiem przełamane smakiem krewetek, posypane zieleniną. Naprawdę pycha. Równie szybkie jak pasta. Dzień wcześniej gotowałam barszcz więc wykorzystałam pyszny domowy bulion. Ostatecznie można wykorzystać kostkę bez polepszaczy smaku. Chlust białego wina, kilka minut mieszania i gotowe.


Składniki na 2 porcje
- 1 szklana ryżu arborio
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 litra domowego bulionu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki zielonego groszku- mrożonego
- ugotowane krewetki- ilość wedle upodobania
- oliwa, masło, parmezan, sól, pieprz, sok z cytryny
- posiekana natka




Wykonanie:

- bulion przelewamy do rondla i podgrzewamy przez cały czas przygotowywania risotto na małym gazie
- krewetki marynujemy w oliwie, soku z cytryny, posiekanym drobno ząbku czosnku
- na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy aż stanie się szklista, następnie wsypujemy ryż, przesmażamy aż ziarenka oblepią się tłuszczem i staną się przezroczyste. Uważamy żeby nie zrumienić. Dodajemy wino, czekamy aż ryż wchłonie płyn, alkohol wyparuje a risotto uzyska dzięki temu smaczną bazę smaku. Gdy na patelni nie ma już płynu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy i postępujemy tak do momentu aż ryż będzie miękki, ale jędrny. Na 5 minut przed końcem przygotowywania risotto dodajemy groszek, krewetki. Podgrzewamy w potrawie, pozwalamy się połączyć z pozostałymi smakami. Przed samym podaniem do riosotto dodajemy czubatką łyżkę masła, starty parmezan (około 1/2 szklanki), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu. Smacznego!



Drukuj to!

2 komentarze:

  1. raz jadłam krewetki i źle je przyrządziłam-wyszły okropnee..
    Ale twoje risotto wygląda tak kolorowo, bajecznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam już ugotowane krewetki :) trzeba je było tylko obrać, zamarynować w soku z cytryny i czosnku i dodać pod koniec przyrządzania risotto- musisz spróbować jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...