niedziela, 7 kwietnia 2013

Boeuf bourguignon

Przepyszny klasyk. Wbrew powszechnemu mniemaniu danie proste do przygotowania. Wymaga tylko cierpliwości podczas przygotowania i kilku godzin oczekiwania. Warto poczekać! Mięso rozpływa się w ustach i ten sos... najlepsze jest jednak to, że tego pysznego jedzenia wyjdzie bardzo duża porcja, spokojnie na rodzinny obiad a myślę że jeszcze zostanie ;) Żeby osiągnąć cel nie spieszmy się. Mięso podsmażajmy partiami, rumieńmy na złoto. Tak wstępnie przygotowane mięso da smak całej potrawie. Kupcie dobre czerwone wino, zużyjecie prawie całą butelkę. Będziecie zachwyceni. Bardzo polecam! Przepis jest kompilacją wielu przepisów znalezionych w internecie.


składniki ( na około 6 porcji ):

- 1.5 kg wołowiny pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g wędzonego boczku
- 350 g małych pieczarek ( większe pokrójcie na pół lub ćwiartki)
- kilkanaście małych cebulek
- 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej i masło do smażenia
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz,
- bulion wołowy ( może być z eko kostki )
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- suszony tymianek, liść laurowy, natka z pietruszki.


Wykonanie:
- boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na patelni. Wyjmujemy
- na tłuszczu ze smażenia boczku podsmażamy pieczarki. Temperatura powinna być dość wysoka, ale uważajmy żeby nie spalić pieczarek. Nie solimy! posolone grzyby zaczną się dusić a chcemy je zrumienić. Pieczarki smażymy po kilka żeby nie obniżać temperatury dzięki czemu się ładnie zrumienią. Po usmażeniu odkładamy na bok do miseczki
- na tej samej patelni obsmażamy na złoto mięso. Znów porcjami. Mięso wcześniej trzeba osuszyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w mące. Cierpliwie czekamy aż mięso się zarumieni.
- na mniejszej patelni, na maśle podsmażamy cebulki
- do naczynia przystosowanego do pieczenia ( żeliwny garnek z przykrywką, naczynie żaroodporne) przekładamy mięso, boczek, dodajemy około 3 szklanek wina i tyle bulionu żeby mięso było przykryte. Dodajemy tymianek, liść laurowy, przecier pomidorowy, rozgnieciony czosnek. Przykryte naczynie wstawiamy na około 3 godziny do średnio nagrzanego piekarnika. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy do środka cebulki i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- podajmy na podgrzanych talerzach. Posypujemy natką pietruszki ( zabrakło mi! ) Żeby delektować się smakiem potrawki wystarczy bagietka, którą można wytrzeć sos- do ostatniej kropelki. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...