czwartek, 16 sierpnia 2012

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jest mało fotogeniczne, bardzo ciemne, wytrwanie czekoladowe. Mokre, wilgotne i ciężkie. Dla miłośników ciemnej czekolady. Śliwki i czekolada to duet znakomity, przepis cytuję za Liską, odnośnik tu


Składniki ( forma 24 cm średnicy)
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g cukru pudru
- 3 jaja
- 180 ml mleka
- 100 g czekolady o zawartości kakao 70%
- 300 g wypestkowanych śliwek


na kruszonkę ( składniki ucieramy palcami do uzyskania... kruszonki)
- 165 g ciemnego cukru muscovado
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej

Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy i mieszamy razem w misce
- masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie stopniowo dodajemy po jednym jaju.
- do otrzymanej masy dodajemy na zmianę suche składniki i mleko. Gdy się nam skończą mieszamy ciasto z pokruszoną czekoladą.
- wlewamy do formy, na wierzchu układamy śliwki, przecięciem do dołu, posypujemy kruszonką
- ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę lub dłużej- wszystko zależy od soczystości śliwek, po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, gdy wierzch niebezpiecznie mocno się przypieka przykrywamy folią aluminiową.
- studzimy w uchylonym piekarniku, podajemy po całkowitym wystudzeniu. Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...