czwartek, 12 lipca 2012

Fusilli z chorizo

Jedna z moich ulubionych wariacji makaronowych. Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Czas przygotowania posiłku nie powinien przekroczyć 30 minut ;)


Składniki ( na 2 osoby):
- 200 g makaronu fusilli lub innej krótkiej pasty
- puszka pomidorów
- kilka ząbków czosnku ( wedle uznania)
- 100 g chorizo pokrojonego w cienkie plastry
- papryczka chili ( opcja)
- sól i pieprz do smaku
- mała garść listków bazylii


Przygotowanie:
- wstawiamy garnek z mocno osoloną wodą na gaz i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją
- w międzyczasie zabieramy się za  sos: posiekany czosnek podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy chorizo i chili (jeśli z niej korzystamy) i podsmażamy aż plasterki kiełbasy będą chrupiące i ładnie zrumienione- często mieszamy, uważamy żeby czosnek się nie przypalił. Na końcu dodajemy pomidory, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną i zagęszczą sos. Przed dodaniem makaronu dodajemy listki bazylii. Całe danie podgrzewamy jeszcze kilka chwil na patelni i podajemy.


Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...