piątek, 8 grudnia 2017

Zupa z kurczakiem, batatami i soczewicą

Najpyszniejsza z zup jaką jadłam, serio, jest mega. Słodka i pikantna zarazem, rozgrzewająca dzięki curry. Jedyna w swoim rodzaju. Szybka w przygotowaniu, z batatami, soczewicą i kurczakiem, warto przygotować, na chłód za oknem jak znalazł :)


Składniki (na 4 porcje)
- 2 litry wywaru mięsnego lub rosołu
- 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza lub mała podwójna)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- batat o wadze 350 g
- 1/4- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub kokosowej
- przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki czerwonej papryki: ostrej i słodkiej, kuminu, curry, szczypta/ dwie pieprzu cayenne, po pół łyżeczki suszonego oregano, suszonych liści kolendry,

Wykonanie:
- na oleju posmażam pokrojną w kawałki pierś kurczaka, ma się tylko obsmażyć- mięso dogotuje się w zupie, następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i gdy jest już zlota dodaję wszystkie przyprawy (prócz soli,pieprzu i suszonych liści kolendy i oregano- te dodamy na końcu) i przesmażamy razem przez kilka minut. Na kilka ostatnich minut dodaję pokrojonego w kostkę batata.
- Tak wstępnie przygotowane warzywa i mięso zalewamy bulionem/ wodą, wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Gotujemy przez około 20 minut. Sprawdzamy czy warzywa i mięso są już ugotowane, dodajemy oregano i liście kolendry, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i już. Enjoy :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...