środa, 27 września 2017

Pierś z kurczaka z dynią i szałwią

Ale super jesienne danie, pyszne! Słodka pieczona dynia, aromatyczna masła i delikatna pierś z kurczaka, pod skórkę której dodatkowo włożyłam kawałeczki masła więc aromat jest nieziemski. Bardzo pyszne, jesienne, aromatyczne danie.... które szybko się robi- praktycznie samo, bo składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy :) Pyszne bez dodatków, albo ze świeżym domowym chlebem, którym wycieramy sos z talerza. Musicie przygotować, będziecie w niebowzięci!




Składniki (dla 4 osób)
- 2 piersi z kurczaka + 2 udka
- albo 4 piersi, albo 4 udka- wybierzcie ulubione częsci z kurczaka
- 1/2 niedużej dyni hokkaido (nie trzeba obierać!)
- 1 duża cebula pokrojna niedbale w cząstki
- garść listków szałwi- warto kupić albo tak jak ja skorzystać z szałwi z własnego ogródka ziołowego
- kilka łyżek masła
- sól, pieprz

Wykonanie:
- dynię kroimy w kostkę (odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skóry), rozrzucamy na dnie naczynia żaroodpornego, obok kładziemy wybrane części z kurczaka, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod skórę wciskamy kawałeczki masła i liście szałwi. Na wierzchu rozsypujemy z grubsza pokrojoną cebulę, kawałki masła i szałwię. Pieczemy całość około godziny pod przykryciem-ale warto je zjąć na ostatnie 15 minut żeby kurczak i dynia się lekko zrumieniły.
- podajemy warzywa z porcją kurczaka, i sosem który powstał z pieczenia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!










* zainspirował mnie ten przepis Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...