poniedziałek, 19 czerwca 2017

Daktylowe ciasto owsiane z czerwoną porzeczką

To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta bez cukru. Tym razem zamiast mąki w przeważającej części płatki owsiane, trochę mąki i sporo wiórków. Słodycz zapewniają daktyle i banany, kwaśne dzięki obecności czerwonej porzeczki. Robi się praktycznie samo i można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam po przepis :)



 

Składniki:
- 150 g daktyli
- 2 duże lub 3 średnie banany
- 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki maki graham
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkklanki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki oleju
- czerwona porzeczka lub inne owoce wg upodobań

wykonanie:
- daktyle zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odciskamy z wody i blendujemy na pastę. Do miski dorzucamy banany, wlewamy sok i olej i jeszcze raz blendujemy. Do płynnych składników dodajemy wszystkie suche i mieszamy łyżką do połączenia. Gdyby ciasto bylo zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
- ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzchu rozsypujemy wybrane owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.




Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę nieziemsko!Muszę wypróbować. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...