piątek, 4 marca 2016

Focaccia

Proste, drożdżowe, włoskie pieczywo. Idealne jako przekąska- pyszne samo w sobie, zwłaszcza w wersji z dodatkami, ale może też służyć jako tradycyjne pieczywo, do zrobienia kanapki. Zjedzcie jak macie ochotę. Focaccia jest bardzo prosta w przygotowaniu, klasyczna wersja tylko z solą gruboziarnistą, oliwą i rozmarynem, ale możecie kombinować z kaparami, suszonymi pomidorami, oliwkami, etc.



Składniki na dużą blaszkę:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 1 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
* dodatkowo: oliwa z oliwek, sól morska gruboziarnista, rozmaryn (inne dodatki: kapary, suszone pomidory itp.)


Wykonanie:
- z drożdży robimy rozczyn, gdy się spieni dodajemy do przesianej mąki, do ciasta dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Będzie klejące- ale tak ma być. Odstawiamy w ciepłe miejsce ażpodwoi objętość. Wyrośnięte odgazowujemy
- dno blaszki smarujemy oliwą, przekładamy ciasto i rozciągamy je dłonią do wielkości foremki- najłatwiej będzie gdy rękę posmarujemy oliwą- ciasto nie będzie się tak kleić. Następnie robimy kciukiem dołki w równych odstępach, i smarujemy całość oliwą. Teraz dodatki: posypujemy fociaccię solą i rozmarynem czy innymi wybranymi dodatkami (ale robimy to miejscowo, z umiarem!). Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez około 25-30 minut. Powinno mieć ładny złoty kolor (u mnie trochę bladziochy;). Serwujemy pokrojoną w kawałki, możemy maczać w oliwie lub traktować jak pieczywo. Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...