piątek, 18 grudnia 2015

Śląskie kołoczki (słodkie koperty z ciasta drożdżowego z twarogiem)

Ostatnio wróciłam do zapomnianej najakiś czas książki "Cukiernia Lidla". Szukałam prostego przepisu na słodkie drożdżowe bułeczki i oto one :) Uwielbiam wypieki z twarogiem i jak tylko stwierdziłam że wszystkie niezbędne składniki są w lodówce poszłam do kuchni działać :) Drożdżówki mają kształt kopert, skrywają słodkie, pachnące wanilią nadzienie. Bardzo polecam :)



Składniki:
* ciasto:
- 3 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 żółtko + 1 całe jajo
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g masła (rozpusczonego)
* nadzienie:
- 200 g twarogu
- 1 jajo
- cukier do smaku (około 3 łyżek)
- cukier waniliowy (1 łyżeczka)


Wykonanie:
- podanej ilości mleka odlewamy do kubka około 1/3 szklanki, dodajemy drożdże, szczyptę cukru, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdze zaczną pracować
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy spieniony zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ggdy składniki zaczną się wiązać, wbjamy jajo, dodajemy żółtko i nie przestająć wyrabiać wlewamy letnie mleko i rozpuszczone masło. Gotowe ciasto powinno być miękkie, elastyczne, gładki i odstawać od ścianek miski w której było wyrabiane. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania- na około godzinę- powinno podwoić objetość.
- nadzienie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią, krótko zarabiamy i rozwałkowujemy na kształ prostokąta o grubości około 1/2 cm. Ciasto dzielimy na kwadraty o długości boku 10 cm. Na środku każego układamy łyżeczkę nadzienia i składamy drożdżówkę jak kopertę. Żeby koperta trzymała kształt, miejsce łączenia smarujemy białkiem i mocno przyciskamy.
- kołoczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe kopoerty studzimy, możecie je polukrować :)

Smacznego! Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...