poniedziałek, 7 lipca 2014

Prosty placek z czerwonymi porzeczkami, wiśnami i karmelizowanymi pestkami słonecznika

Proste i fajne ciacho. Pestki słonecznika uprażyłam i wymieszałam z karmelem dzięki czemu chrupią podczas jedzenia i stanowią dodatkową strukturę urozmaicającą te proste ciasto. Kwaśne owoce lata i słodka warstwa ciasta ucieranego. Wszystko pasuje i smakuje. Polecam do wypróbowania. Chyba najwięcej czasu zajmuje wydrylowanie wiśni- zawsze możecie użyć mrożonych, ale myślę że najlepsze będą te świeże, na które zaczyna się właśnie sezon :)


Składniki ( na tortownicę o średnicy 23 cm)"
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła/ margaryny do pieczenia
- 1 duże jajo
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- dodatkowo: otręby ( użyłam owsianych- około 3 łyżek), 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni, 3/4 szklanki czerwonej porzeczki
- 150 g pestek słonecznika+ 3 łyżki cukru




wykonanie:
- masło/ margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajo, dalej mieszamy. Masa może wyglądać na zważoną- ale nie przejmujemy się tym, tak ma być ;)
- do miski dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, miksujemy do połączenia składników, dodajemy 3 łyżki śmietany, miksujemy jeszcze raz i już.
- dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto- szpatułką- będzie gęste- wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy otrębami, które wchłoną nadmiar soku z owoców
- mieszamy owoce i wysypujemy na ciasto posypane otrębami
- ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, dodajemy 3 łyżki cukru, który się powinien się pod wpływem temperatury rozpuścić i skarmelizować. Mieszamy ziarna razem ze karmelem, zdjemujemy gdy cukier oblepiający ziarna będzie złotego koloru. Natychmiast przekładamy na wierzch ciasta
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut- gdyby ziarna słonecznika za mocno się zrumieniły przykrywamy tortownicę lub inną formę kawałkiem foli aluminiowej
- podajemy po całkowitym wystudzeniu

Lato w pełni! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...