poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron z pesto rukolowo-bazyliowym i pomidorkami koktajlowymi

Bardzo pyszna pasta. Duma mnie rozpiera bo bazylia i rukola z własnego zagonka :) Szybki w przygotowaniu, bardzo aromatyczny. Przepyszny. Maksimum smaku minimum wysiłku. Bardzo polecam, zwłaszcza w tę upały będzie jak znalazł :) Możecie ją przygotować w wersji wegetariańskiej a dla mięsożerców wzbogacić kilkoma plastrami surowej dojrzewającej szynki, kiełbaski czy co tam macie w domu :)



Składniki na 3-4 porcje:
- 400 krótkiej pasty
- 250 pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku pokrojonego na cieniutkie plasterki lub po prostu posiekane
- oliwa, sól pieprz
- pesto z rukoli i bazylii- przepis na nie znajdziecie tu. ( do jego przygotowania potrzebujecie w stosunku 2:1 rukolę i bazylię, oliwę, czosnek, ziarna słonecznika, sól i pieprz)
- opcjonalnie dojrzewająca szynka, boczek lub kiełbaska


Wykonanie:
- zagotowujemy mocno osoloną wodę, trzymamy ją na małym ogniu żeby pod koniec przygotowywania sosu wstawić makaron (czas gotowania krótkiej pasty to około 7 minut)
- sos: na oliwie (szczodro, od serca) podgrzewamy pomidorki przekrojone na pół, gdy zaczną się rozpadać dodajemy plasterki czosnku i całość smażymy aż oliwa nabierze jego aromatu
- do ugotowanego al dente makaronu dodajemy pesto, mieszamy- pod wpływem ciepłego makaronu powinno się łatwo rozprowadzić. Tak przygotowany makaron przekładamy do rondla z pomidorkami w oliwie czosnkowej. Jeszcze raz mieszamy. Podajemy natychmiast :)
- ps. w wersji dla mięsożerców do duszonych pomidorów w oliwie na chwilę przed podaniem wkładamy porwane plastry szynki dojrzewającej- żeby nabrały temperatury dania i podajemy jak wersje bezmięsną :)

Lato w pełni! Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...