środa, 18 czerwca 2014

Biała zupa kalafiorowa

Pyszna! Dawno nie jadłam zupy z kalafiorem, ale oglądając w warzywniaku młode warzywa podjęłam szybką decyzje: trzeba je zjeść, najlepiej wszystkie naraz, na jednym talerzu ;) Dlaczego biała? Bo zabielona kwaśną śmietaną, okraszona dużą ilością świeżego koperku- banalnie prosta w przygotowaniu, posmakuje każdemu. Wbrew obiegowej opinii że po zupie musi być drugie, zupa jest syta, możecie śmiało podawać ją jako samodzielne danie.


Składniki (na około 2- 2 1/2  litra):
- 2 udka z kurczaka
- 2 litry wody
- warzywa: kawałek selera, 1-2 młode marchewki (średniej wielkości), młody kalafior (1 średni), 4-5 młodych ziemniaków (średniej wielkości),
- ziele angielskie (kilka ziaren), listki laurowe (2-3), pieprz, sól, mały pęczek koperku
- kwaśna śmietana do zabielenia zupy (wedle uznania)

Przygotowanie:
- z udek, marchewki pokrojonej w półplasterki, selera (pokrojonego w kostkę), liści laurowych, ziela angielskiego przygotowujemy wywar. Gotujemy przez około 1.5 godziny na małym ogniu, po tym czasie usuwamy mięso. Dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, młode ziemniaki pokrojone w kostkę- gotujemy aż warzywa zmiękną- około 10-15 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany z grubsza koperek, zabielamy kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Delektujemy się :) Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...