piątek, 17 stycznia 2014

Pasta ze szpinakiem i kurczakiem

Proste i smaczne, klasyczne wręcz połączenie szpinaku, czosnku i kremowej śmietanki. Oczywiście najlepiej będzie jak użyjecie świeżego szpinaku, który wcześniej należy zblanszować w gorącej wodzie. Przygotowanie sosu twa jakieś 5 minut. Pozostaje ugotowanie ulubionego makaronu i już.



Składniki na 3-4 porcje:
- 400 g krótkiej pasty
- kubek śmietany kremówki
- 3-4 ząbki czosnku ( lub mniej, wedle uznania )
- szpiank ( 250 g świeżego lub tyle samo mrożonego )
- sól, biały pieprz, olej/ oliwa
- pojedyncza pierś z kurczaka, zamarynowana w soku cytryny i oregano, soli i pieprzu

Wykonanie:
-w dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy porządnie
- pierś osuszamy na papierowym ręczniku, obsmażamy krótko i po kilku minutach kroimy w paski
- czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie przez chwilę, dodajemy zblanszowany lub jak u mnie mrożony szpinak, zwiększamy ogień, i dusimy przez kilka minut. Do tak przygotowane szpinaku dodajemy śmietanę ( polecam gęstą kremówkę z Piątnicy 36%), doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy jeszcze przez chwilę razem usmażonym wcześniej kurczakiem.
- ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Podajemy :) Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...