środa, 23 stycznia 2013

Pappardelle z ostrym sosem pomidorowym

Makaron w 15 minut. Dosłownie. Prosty sos pomidorowy z bazylią, czosnkiem i chilli plus makaron. Natknęłam się na to danie przeglądając wczoraj bloga Liski, podobny makaron już przedstawiałam w wersji z boczkiem a nawet chorizo, teraz padło na polską wędzoną surową kiełbasę- w wersji dla mięsożerców. Oczywiście polecam, proste i smaczne danie w kwadrans. Maksimum smaku przy minimum wysiłku. Makaron Liski znajdziecie tu.


Składniki na 2 duże porcje:
- 250 g makaronu pappardelle
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili razem z nasionkami
- surowa wędzona kiełbasa- w wersji mięsnej ( opcja) - ilość wedle uznania
- garść liści bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ser- u mnie grana padano



Wykonanie:
- w dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- rozgrzewamy kilka łyżek oliwy na patelni, dodajemy posiekany czosnek, chili i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut, następnie dodajemy puszkę pomidorów i sos gotujemy aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Na koniec wsypujemy porwane liście bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy wiórami sera. Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. tego mi dziś trzeba do nauki praw człowieka:P obiad w 15 minut - cudowne rozwiązanie na sesje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w tę paskudną mroźną pogodę chili rozgrzewa umysł i ciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szybkie, sycące makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dlatego warto mieć w szafce luźną paczkę makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubie takie szybkie makarony! Poprosze wersje z kielbasa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...