czwartek, 26 lipca 2012

Fusilli z kurkami

Kolejna propozycja na szybki,  prosty i bardzo smaczny posiłek. Pasta z kurkami w śmietanowym sosie. Minimum składników maksimum smaku.


Składniki ( na 2 osoby):
- 200 g krótkiej pasty ( u mnie fusilli)
- 400 g kurek
- kubek (150ml) śmietany kremówki
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
- w dużym garnku wstawiamy mocno osoloną wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją
- cebulę drobno siekamy
- grzyby myjemy, oczyszczamy i osączamy do sucha na papierowym ręczniku.
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy grzyby, solimy i podsmażamy tak długo aż wyparuje prawie cały płyn zawarty w grzybach; w kolejnym kroku dodajemy masło, cebulkę i całość smażymy kilka minut. Na samym końcu dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy sos łączymy z pastą, posypujemy natką pietruszki. Podajemy :) Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...