środa, 18 kwietnia 2012

Coq au vin czyli kurczak w czerwonym winie

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Co w niej najlepsze? Proste składniki, które połączone razem dają wyśmienite danie, które przygotować może każdy. Smak potrawy z restauracji odtworzony we własnej kuchni. Gorąco polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie gotowali kurczaka w winie. Myślę, że miło was zaskoczy:)


Składniki:
- 1 duży kurczak lub kura podzielona na części ( użyłam udek z kurczaka, które uważam za najsmaczniejszą część kurczaka)
- 1/2 butelki czerwonego wina dobrej jakości
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 150 g szalotek albo małych cebulek
- 200 g pieczarek
- 200 g boczku wędzonego
- 50 g masła
- kilka gałązek tymianku, liść laurowy,
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz



Przygotowanie:
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, na którym podsmażamy kolejno boczek pokrojony w kostkę, pieczarki i szalotki/cebulki. Smażymy wszystko porcjami do zrumienienia. Usmażone składniki wyjmujemy z rondla łyżką lub łopatką i odkładamy na bok.
- Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy lekko w mące. Do tego samego rondla dodajemy masło- gdy się spieni dodajemy porcjami kurczaka, obsmażając porcje mięsa z obu stron.
- Na sam koniec w rondlu umieszczamy mięso, boczek, pieczarki i szalotki. Dodajemy czosnek ( ja dałam w łupinie), zioła. Zalewamy całość bulionem, dodajemy wino. Kurczak powinien być zanurzony w płynie. Dusimy całość na małym ogniu około godziny lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1.5 godziny.
- Coq au vin podajemy z pieczonymi ziemniakami, frytkami i sałatą.

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...