Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 1 yżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g twarogu (mój był półtłusty i niemielony)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu ( w moim wariancie )
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
Z podanych składników szybko wyrobiłam ciasto, dostosowując ilość mąki tak żeby ciasto było zwarte i nieklejące. Rozwałkowałam na grubość około 1.5 cm i szklanką wykrawałam kształt oponki a środka pozbywałam się za pomocą małego kieliszka. Smażyłam do momentu zrumienienia i zwiększenia objętości. Po odsączeniu z tłuszczu szczodrze obtoczyłam w cukrze pudrze:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz