wtorek, 4 lipca 2017

Pieczony kalafior z dipem z masła orzechowego

Szybko, wege i smacznie. Pieczony kalafior jest hitem na letnie podjadanie, ale także na lekki lunch czy kolację. Lubię posiłki przy których nie trzeba sie napracować. Kalafiora wystarczy podzielić na różyczki i nasmarować przyprawami i wsadzić do piekarnika. Możecie zjeść z ulubionym dipem, ja spróbowałam z domowym masłem orzechowym i był to strzał w dziesiątkę. Do wypróbowania podczas letnich leniwych dni.

 

Składniki:
- kalafior
- ulubione przyprawy, u mnie: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, słodka i ostra papryka wg uznania, sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej rzepakowy
- ulubioy dip- świetnie pasuje pasta tahini, może być pół na pół z masłem orzechowym

Wykonanie:
- kalafiora dzielimy na różyczki, naciecieramy olejem, solą pieprzem i resztą przypraw
- podlewamy lekko wodą, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach do miękkości (kalafior ędzie raczej aldente nawet po upieczeniu) przez około 40-50 minut.
- najlepiej smakuje z jakimś sosem/ dipem


Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...