piątek, 2 września 2016

Pierś kurczaka w tandoori, z kaszą bulgur i gotowaną kukurydzą

Pyszny bardzo, ale to bardzo posiłek. Dla zabieganych- zrobiłam go w wieczornej sesji po bieganiu i starczyło mi na niego i sił i czasu- bo jeśli się dobrze zorganizujecie wystarczy Wam 30 miniut czasu na przygoptowanie pełnowartościowego posiłku- świetny lunch do pracy lub na obiad, po prostu, gdy nie macie ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Posiłek zdowy i pyszny- nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie :)


Składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża kolba kukurydzy cukrowej, lub więcej, jeśli lubcie
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
* przyprawy do kurczaka: mieszanka przypraw tandoori masala (1 płaska łyżka), ostra papryka w proszku (1/2 łyżeczki), sos sojowy (2 łyżki), sól, pieprz, drobno posiekany ząbek czosnku, imbir w proszku (1/4 łyżeczki- uwaga: można dać świeży starty)

Wykonanie:
- na początek mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej kurczaka, dokładnie go w niej zanurzamy żeby mógł zyskać jak najwięcej smaku
- w garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wkładamy do niej kolby kukurydzy- najlepiej podzielić ja na 2-3 częsci -czas gotowania to około 15 minut.
- kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosurnku 1:2 (porcja kaszy na dwie wody)- powinno to zająć około 15 minut.
- gdy kasza i kukurydza dochodzą wyjmujemy z marynaty pierś i smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony lub dłużej- w zależności od potrzeby (zależy to głównie od grubości- żeby mieć pewność że kurczak się nam na pewno usmaży zawsze dziele każdą pierś jeszcze raz w poprzek :). Gdy wszystkie elementy są gotowe serwujemu i zajadamy :) Wyborne, syte ale lekkie danie! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...