piątek, 17 czerwca 2016

Tarta na razowym cieście z kremem budyniowym i truskawkami

Tak masakrycznie leje, że moja wizja wieczoru wygląda następująco: kubek dobrej herbaty, domowe ciasto, kocyk i książka :) Moja propozycja na weekendowe odpoczywanie to prosta i szybka w przygotowaniu tarta z kremem budyniowym i truskawkami. Naprawdę szybka, bo piecze się tylko spód, krem przygotowujemy w tzw.  międzyczasie, a truskawki tylko kroimy w plastry i wykładamy na krem. Da się ją nawet przygotować dziś, żeby przez sobotę/ niedzielę juz dosłownie nie robić nic, tylko relaksować się :)


Składniki na formę 23 cm średnicy:
*spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 3/4 szklanki mąki pszennej graham lub razowej
- 3/4 kostki masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
* krem:
- 1 śmietankowy budyń
- 375 ml mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki zwykłego cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
* dodatkowo
- świeże truskawki


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do postaci kruszonki i zagniatamy w ciasto. Gotowym wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia
- krem: z ilości mleka podanej w przepisie odejmujemy pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z budyniem i mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia- budyń powinien całkowicie ostygnąć. Wyjmujemy masło z lodówki- potrzebujemy miękkiego.
- schłodzony spód tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 190 stopni) i podpiekamy przez około 20 minut. Upieczony odstawiamy do ostudzenia.
- miękkie masło ubijamy z obu rodzajami cukru na puch, następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń i  ucieramy tak długo aż zużyjemy cały budyń. Powstała maska powinna być kremowa, budyniowo-maślana w smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na upieczonym spodzie, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry truskawki. Smacznego!

* przepis na krem budyniowy z bloga Kuchnia Agaty
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...