wtorek, 13 października 2015

Makaron z dynią, szynką parmeńską, bazylią i ricottą

Super makaron. Dynia ma tyle twarzy ile jej nadacie. Świetnie spisuje się w sosach do makaronów, lub jako baza curry. Świetna na słodko, w ciastach drożdżowych czy sernikach. Dzisiaj z szynką parmeńską, ricottą i bazylią w prostym ale pełnym smaku sosie do makaronu. Pięknie pachnie, cudownie rozgrzewa gdy za oknem jesienny chłód. Pomarańczowa kompozycja na talerzu- uczta dla oczu i podniebienia.



składniki na 2-3 porcje:
- 300 g ulubionego krótkiego makaronu
- 300 g dyni
- 1 szklanka mleka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 mała cebula
- garść świeżej bazylii
- masło i oliwa do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100 g ricotty

Wykonanie:
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie*
- na łyżce masła i chluście oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szynkę parmeńską porwaną w mniejsze kawałki  i przesmażamy wszystko razem, aż szynka będzie chrupiąca. Na patelnie dodajemy dynię pokrojoną w niedużą kostkę i mieszając smażymy kilka minut. Na koniec wlewamy mleko, przykrywamy rondel i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 7-10 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy sos, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy świeżą bazylię. Podajemy z makaronem i ricottą.

* gdyby sos był bardzo gęsty warto wykorzystać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i wykorzystać ją do poprawy konsystencji sosu

przepis z Kwestii Smaku

Sposób na dynię 2015

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...