środa, 17 września 2014

Tarta z lekkim kremem jogurtowym i malinami

Lekki krem na bazie jogurtu i śmietany kremówki, cienki kruchy spód i sporo malin na wierzchu sprawiają, że ciasto smakuje odchodzącym latem. Pogoda różnie się układa, zanim lato odejdzie w niebyt czasu przypomnijmy sobie jego smaki, lekką tartą z pysznymi owocami. Tarta niekłopotliwa w przygotowaniu, masa bez pieczenia. Ciasto cud miód jak mawiają. Polecam do wypróbowania.



Składniki na formę 27 cm średnicy:
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła lub margaryny  kostka=200 g)
- 1-2 łyżki zimnej wody (w pogotowiu)
*nadzienie:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty, ale nadaje się każdy)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- 20 g żelatyny
*dodatkowo:
- maliny

Wykonanie:
- składniki ciasta przekładamy do miski, trzemy w palcach, aż powstanie kruszonka, następnie zagniatamy w elastyczne ciasto. Staramy się nie wyrabiać ciasta dłużej niż potrzeba. W razie problemów z połączeniem się składników dodajemy zimną wodę.
- ciastem wylepiamy tortownicę, mocno przyciskając ciasto do dna i rantów. Nakłuwamy widelcem i schładzamy około godziny w lodówce (lub krócej w zamrażalniku)
- schłodzone ciasto zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut, lub do ze złocenia. Podpieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- krem: żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym lub esencją na sztywno. W drugiej misce mieszamy mikserem jogurt z żelatyną, a na sam koniec dodajemy ubitą kremówkę i mieszamy już delikatnie szpatułką. Tak przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową przekładamy na upieczony spód, wyrównujemy i posypujemy malinami. Tartę przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni. Myślę że zniknie prędzej :)



Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Tarta zapowiada się przepysznie, myślę, że zanim w ogródku skończą się maliny jeszcze ją upiekę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...