środa, 16 kwietnia 2014

Chlebek bananowy z malinami i białą czekoladą

Upiekłam ten chlebek trochę z okazji międzynarodowego dnia czekolady ale bardziej chyba z chęci na chlebek bananowy. Uwielbiam wypieki z bananami. W kuchni roznosi się cudny aromat pieczonych bananów i czekolady a ciasto jest miękkie, bardzo wilgotne. Obezwładniające. Uwielbiam! Chlebek długo utrzymuje świeżość i jest pyszny! Ciasto robi się samo, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Zatem idealny wypiek na środę. Polecam.



Składniki na keksówkę ( 20*10*7 lub trochę większą):
- 4 średnie bardzo dojrzałe banany ( moje miały już czarną skórkę)
- 2/3 szklanki brązowego cukru lub mniej ( wystarczy też 1/2)
- 3 duże jaja
- 1/3 szklanki oleju ( u mnie rzepakowy)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mąki razowej pszennej lub żytniej * jeśli nie macie dajcie w sumie 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 80 g białej czekolady posiekanej ( dajcie jaką chcecie, może być mleczna lub gorzka)
- garść mrożonych malin



Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy ( mąka, proszek i soda)
- banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jaja, cukier i olej, mieszamy widelcem do połączenia składników, dodajemy suche składniki i jeszcze raz mieszamy. Do otrzymanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę.
- formę keksową natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto, na wierzchu układamy mrożone owoce ( podczas pieczenia delikatnie zapadną się w ciasto, nie powinien wyjść zakalec jeśli nie przesadzicie z ich ilością)
- ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno wyraźnie zbrązowieć i przejść test "suchego patyczka". Będzie wilgotne więc nie należy go piec za długo by nie stracił swojego głównego waloru.

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...