czwartek, 21 czerwca 2012

Mocno czekoladowa tarta z truskawkami

Musicie wypróbować ten przepis. Tarta jest przesmaczna, znikła zanim zdążyłam się nacieszyć jej pięknym wyglądem. Kakaowe kruche ciasto, pyszny czekoladowy krem patisserie i soczyste truskawki czynią ten deser wyjątkowo smacznym. Na duże i małe okazje, prosty w przygotowaniu, gorąco polecam! Przepis znalazłam na Moich Wypiekach o tu.



Kruche ciasto ( na formę 28 cm średnicy):
-160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 100 g masła
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego ( można też dodać wodę)

Krem patisserie:
-300 ml mleka
- 3 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- ekstrakt z wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski
- 75 g cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady ( o zawartości min. 70% kakao)


Do podania:
- około 300 g przeciętych na pół truskawek

Przygotowanie ciasta:
- szybko zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Rozwałkowujemy na placek i przenosimy na formę do tarty lub wylepiamy ją jeśli ciasto się nam łamie. Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalki na godzinę.
- wyjmujemy zmrożone ciasto, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto pieczemy około 15-20 minut- zwracamy uwagę na brzegi traty, ciasto jest ciemne, ważne żeby się nam nie spaliło ;). Upieczony spód studzimy.

Przygotowanie kremu:
- mleko podgrzewamy z ziarenkami wanilii - jeśli używamy ekstraktu nie dodajemy go do mleka, tylko razem z cukrem i żółtkami ubijamy na puszystą masę, do której w dalszej kolejności dodamy oba rodzaje mąk. Po wymieszaniu otrzymamy gęstą pastę.
- Do ciepłego mleka dodajemy pastę z żółtek, mieszamy rózgą lub mikserem żeby rozbić grudki, wstawiamy na gaz i gotujemy ciągle mieszając aż otrzymamy gęsty krem o konsystencji budyniu ( ew. grudki możemy rozbić znów przy pomocy miksera). Do ciepłego kremu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej barwy i konsystencji. Jeszcze ciepły krem przekładamy na przestudzony spód, wyrównujemy a na wierzchu układamy przecięte na pół truskawki. Tartę możemy przechowywać w lodówce, ale chyba zniknie szybko i nie będzie takiej potrzeby ;)

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...