Można go kupić ale można go ukręcić. Dla wszystkich żadnych wrażeń jeden z podstawowych sosów na zimno. Nie jest trudny do przygotowania, robiłam majonez pierwszy raz w życiu i się udało :) szczypta determinacji, 20 minut czasu i nic tylko smakować!
Przepis za Larousse "Kuchnia francuska".
składniki:
-1 żółtko
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka soku z cytryny lub octu
- szklanka oleju ( 250ml) o neutralnym smaku np. słonecznikowy
- sól, pieprz do smaku
Majonez jako sos emulsyjny "lubi" się zwarzyć. Żeby uniknąć wpadek z przygotowaniem sosu, wszystkie składniki powinniśmy wyjąć z lodówki na godzinę przed ucieraniem majonezu, również miseczka powinna mieć temperaturę pokojową.
W miseczce umieściłam żółtko, dodałam musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszałam rózgą do połączenia składników. Mieszając dalej, stopniowo, na początku kropla za kroplą dodawałam olej, gdy sos z czasem zaczął wyraźnie gęstnieć i zmieniać kolor na jasny kremowy dodawałam olej szerszym strumieniem aż do jego wyczerpania. Kręcenie majonezu rózgą zajęło mi około 20 minut.
praktyczne rady za Larousse: zbyt gęsty majonez można "ulepszyć" dodając pianę ubitą z jednego białka: taki majonez należy jednak zużyć od razu; nie nadaję się do przechowywania.
Drukuj to!
O wiele szybciej robi się blenderem, a jest jeszcze lepiej ukręcony.
OdpowiedzUsuńJasne że tak :) ale ręcznie też można próbować
OdpowiedzUsuń