Składniki na 3 porcje:
- 300 g krótkiej pasty ( u mnie muszelki )
- 800 g dyni
- 150 ml śmietany kremowej ( u mnie tradycyjnie Piątnica 36/%)
- 50 g masła
- 1 średnia cebulka lub dwie szalotki
- 4 łyżki startego parmezanu
- pęczek posiekanej natki z pietruszki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- prażone ziarna np. słonecznika ( opcja )
Wykonanie:
- na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem- cebula nie powinna się zrumienić!
- dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości
- w mocno osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- gdy dynia jest miękka- ale nie rozpada się na papkę dodajemy śmietanę, parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotujemy przez chwilę, na sam koniec dodajemy posiekaną natkę. Ugotowany i odsączony makaron przekładamy na patelnie, mieszamy z sosem, podajemy natychmiast. Jeśli chcemy wzbogacić fakturę polecam posypać gotowe porcje uprażonym ziarnem słonecznika lub innych pestek.
Drukuj to!
Mmm, dzisiaj zrobię taki kremowy sos... Ewidentnie mnie skusiłaś!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :))
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)