Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany (czarne plamki na skórce)
- 2 jaja
- 2/3 szklanki jogurtu natruralnego, kefiru albo kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- dżem z czarnej porzeczki- najlepiej domowy :)
- mąkę, cukier, sodę wsypujemy do miski i mieszamy
- w drugiej rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jaja, olej i jogurt/kefir- co tam używamy. Następnie przeleway całość do miski z suchymi składnikami, mieszamy widelcem aż mąka się całkowicie wmiesza- nie za długo, jak przy muffinach- tylko do połączenia składników.
- tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu kładziemy kleksy z dżemu z czarnej porzeczki (albo inny ulubiony) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy na kratce. Smacznego
ps. Jeśli zdarzy się zakalec to trudno- taka jest uroda tego ciasta :)
- tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu kładziemy kleksy z dżemu z czarnej porzeczki (albo inny ulubiony) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy na kratce. Smacznego
ps. Jeśli zdarzy się zakalec to trudno- taka jest uroda tego ciasta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz