Jak niewiele składników potrzeba żeby powstało coś pysznego. Chlebek bananowy, wyśmienity na ciepło jak i dnia następnego. Użyłam mąki razowej, ciasto wyszło puszyste z wyraźną nutą bananów. Polecam!
Składniki ( na keksówkę)
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajo
- 1/2-3/4 szklanki brązowego cukru ( wedle uznania)
- 1 1/2 szklanki dowolnej mąki ( użyłam żytniej typ 720 )
- 75 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mieszamy - ja robiłam cały chlebek mieszając składniki widelcem, tak jak ciasto na muffiny
- do masy jajecznej dodajemy miękkie masło, cukier i mieszamy do połączenia składników
- na samym końcu dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną
- chlebek pieczemy w temp. 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Jeśli jest już zrumieniony ale ciasto w środku wydaję się być surowe przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
Drukuj to!
Moj ulubiony. Probowalam juz roznych przepisow, ale tego nic dotad nie przebilo :)
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony chlebek. Po zrobieniu tego zakochałam się w smaku i nie próbowałam już wykorzystywać żadnych innych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńA to mój pierwszy chlebek i bardzo mi zasmakował, pierwsze kromeczki jadłam jeszcze ciepłe i były wyborne :) nie będę szukała innego przepisu skoro mam doskonały :)
OdpowiedzUsuńbanana bread! pycha:D
OdpowiedzUsuń