składniki na 2-3 porcje:
- 300 g ulubionego krótkiego makaronu
- 2 świeże karczochy/ lub te z zalewy
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 100 masła
- kilka łyżek oliwy dobrej jakości
- sok z połowy cytryny i druga połowa cytryny do ugotowania karczochów
- natka z pietruszki- pół pęczka
- 1/2 świeżego strąka chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
- karczochy oczyszczamy (instrukcja tu) i gotujemy przez kwadrans w wodzie zakwaszonej sokiem z połowy cytryny (wyciśniętą cytrynę też możecie dodać do garnka)
- na oliwie krótko podsmażamy czosnek, posiekane chili, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dodajemy ugotowane karczochy (lub te z zalewy), masło, sok z cytryny i chwilę wszystko dusimy- aż składniki sosu się połączą. Doprawimy solą, pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę i mieszamy z sosem, wykładamy na makaron ugotowany al dente.
Smacznego!
Moje inspiracje do tego dania znajdziecie tu i tu.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz