Składniki na 2 porcje
- 1 szklana ryżu arborio
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 litra domowego bulionu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki zielonego groszku- mrożonego
- ugotowane krewetki- ilość wedle upodobania
- oliwa, masło, parmezan, sól, pieprz, sok z cytryny
- posiekana natka
Wykonanie:
- bulion przelewamy do rondla i podgrzewamy przez cały czas przygotowywania risotto na małym gazie
- krewetki marynujemy w oliwie, soku z cytryny, posiekanym drobno ząbku czosnku
- na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy aż stanie się szklista, następnie wsypujemy ryż, przesmażamy aż ziarenka oblepią się tłuszczem i staną się przezroczyste. Uważamy żeby nie zrumienić. Dodajemy wino, czekamy aż ryż wchłonie płyn, alkohol wyparuje a risotto uzyska dzięki temu smaczną bazę smaku. Gdy na patelni nie ma już płynu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy i postępujemy tak do momentu aż ryż będzie miękki, ale jędrny. Na 5 minut przed końcem przygotowywania risotto dodajemy groszek, krewetki. Podgrzewamy w potrawie, pozwalamy się połączyć z pozostałymi smakami. Przed samym podaniem do riosotto dodajemy czubatką łyżkę masła, starty parmezan (około 1/2 szklanki), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu. Smacznego!
Drukuj to!
raz jadłam krewetki i źle je przyrządziłam-wyszły okropnee..
OdpowiedzUsuńAle twoje risotto wygląda tak kolorowo, bajecznie.. :)
kupiłam już ugotowane krewetki :) trzeba je było tylko obrać, zamarynować w soku z cytryny i czosnku i dodać pod koniec przyrządzania risotto- musisz spróbować jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuń