Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 g twarogu
- 3-4 jaja ( zależnie od wielkości)
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 łyżka domowego cukru z wanilią
- cukier puder- do oprószenia
Wykonanie:
- w szerokim płaskim rondlu powoli ogrzewam tłuszcz- olej lub smalec- około litra
- do miski przekładam twaróg który wcześniej można zmielić- ja po prostu rozgniatam widelcem, dodaję resztę składników i dłońmi wyrabiam ciasto- wyjdzie klejące- ale nie należy przesadzać z dodawaniem mąki. Pączki kształtujemy wilgotnymi dłońmi- dzięki temu smażone pączki zachowają kształt i będą miały chrupiącą skórkę. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem. Drukuj to!
ooo to może być to. Ja u siebie na blogu też robiłem, ale zwykłe pączki z różą i są przepyszne
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń