Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- odrobina cynamonu - jeśli używamy
- 3/4 kostki masła
Wykonanie:
- wszystkie sypkie składniki należy wymieszać dokładnie w misce
- jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, trzemy na grubych oczkach tarki
- tortownicę- u mnie 23 cm średnicy , dno i boki wysmarowałam masłem
- suche składniki dzielimy na 3 części ( można jako miarki użyć szklanki), na dno wysypujemy pierwszą szklankę suchych składników, na to układamy dociskając do dna tortownicy pierwszą warstwę jabłek ( będą dwie- jabłka można wymieszać z cynamonem- wersja dla miłośników tej przyprawy). Na jabłka znów szklanka suchych składników, ponownie jabłka i znów suche składniki ciasta.
- na wierzchu ułożyłam plastry schłodzonego masła ( łatwiej się kroi schłodzone, można również je zetrzeć)- masło topiąc się podczas pieczenia przejdzie przez wszystkie warstwy aż do dna tortownicy, podobnie zresztą jak sok z jabłek- suche warstwy zatem zostaną nasączone i upieką się podczas pobytu ciasta w piekarniku. Wierzch się ładnie spiecze- skarmelizuje się cukier z górnej warstwy suchych składników.
- piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut; kratka ustawiona w dolnej części piekarnika. Pod kratkę wsunęłam blachę z wyposażenia piekarnika bowiem soki i masło- znikoma ilość ale zawsze, przesączą się przez obręcz tortownicy. Drukuj to!
jak byłam mała.. to próbowałam zrobic takie sypane. i nic mi nie wyszło. i chyba się do takich ciast zraziłam na stałe.
OdpowiedzUsuńTo chyba kwestia balansu nadzienia i składników sypanych. Przezornie piekłam też na niższej półce w piekarniku i dłużej żeby napewno się dopiekło. Zatem tym bardziej się cieszę że wypiek się udał:)
OdpowiedzUsuń