Składniki na 2 porcje:
- pół głowki postrzępionej zielonej sałaty (dałam tylko sałatę strzępiastą)
- garść dwie zielonych liści: szpianku i rukoli
- 1 awokado pokrojone w kostkę lub cząstki
- 1/2 zielonego ogorka pokrojonego w ćwiarki
- 1/2 sera pleśniowego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
- garść pestek słonecznika
* sos: oliwa, sok z cytryny (w proporcji 3;1), musztarda francuska, odrobina miodu (do smaku) zioła prowansalskie, szczypta soli i pieprzu (mieszamy wszystkie składniki)
Wykonanie:
- sałatę rwiemy palcami, pestki i orzechy prażymy na suchej patelni, ogórka, awokado, ser kroimy w cząstki lub grubszą kostkę, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z liśmi szpinaku lub rukoli jeśli używamy. Dodajemy podprażone pestki, przed podaniem mieszamy z sosem. I już :)
- podajemy z ulubionym pieczywem lub bez. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz