składniki na 2-3 porcje:
- 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej odmiana lima, ale wszystkie dojrzałe pomidory się nadadzą
- 300 g cukinii
- 2-3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz,
- 1/2 papryczki chili, lub chili sproszkowana
- bazylia i oregano (świeże albo suszone)
- porządnie umyte pomidory kroimy na cząstki (np. ćwiartki). Podobnie postępujemy z cukinią. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy, dodajemy kilka szczypt cukru i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
- w garnku z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy posiekany czosnek i świeże chili jeśli używamy, smażymy przez kilka minut a następnie dodajemy pieczone warzywa, razem z sokami które puściły. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na krem, znowu wstawiamy garnek na kuchnię, dodajemy wodę- użyłam 2 szklanek i konsystencja była jak dla mnie zadowalająca, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10-15 minut. Zupę można przetrzeć jeśli przeszkadzają Wam skórki i pestki- mi się nie chciało :) Przed podaniem dodajemy świeże zioła i ekstra chlust dobrej oliwy. Zajadajcie samą albo z ulubionym pieczywem.
świetna konsystencja tej zupki ;)
OdpowiedzUsuńMa piękny intensywny kolorek. Musiała być przepyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)