Na 2, 3 spore porcje:
- szczupak (wykroiłam 8 kawałków grubości 2cm)
- 300 g grzybów ( najlepiej leśnych, a jeśli nie macie to użyjcie małych pieczarek)
- pęczek natki z pietruszki
- 1 kubek śmietany kremówki (opakowanie 200 g), używam gęstej kremówki z Piątnicy
- masło i olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- mąka do panierki
Wykonanie:
- pieczarki: małe w całości a większe pokrojone w połówki lub ćwiartki podsmażamy na oleju/ maśle na złoto. Robimy to partiami, wrzucone jednocześnie zaczną się dusić! Usmażone przekładamy do miseczki.
- na tym samym oleju przesmażamy na rumiano cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek. Przekładamy do miski z grzybami.
- rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy w mące i smażymy dosłownie po półtorej minuty z każdej strony. Usmażone dzwonki zdejmujemy z patelni.
- na patelnie możemy teraz przełożyć ponownie grzyby, podsmażoną cebulę i czosnek, dodajemy śmietankę, podgrzewamy sos i doprawiamy: solą, pieprzem, natką z pietruszki. Na koniec dodajemy usmażone dzwonki z szczupaka i podgrzewamy przed podaniem.
super przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńuwaga do redakcji: część ryby to "dzwonko", w liczbie mnogiej "dzwonka" :D
Dziękuje za uwagę, już się poprawiam :)
Usuń