Składniki ( piekę w tortownicy 23 cm średnicy)
- 2 duże jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej + jedna łyżka
- 300-400 g rabarbaru
- zimne masło z lodówki ( około 30 g)
- cukier trzcinowy do posypania ciasta
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu ( opcja)
Wykonanie:
- rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki wielkości około 1,5 cm
- dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- jaja ubijamy z cukrem na puszty biały krem, dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Układamy na wierzchu kawałki rabarbaru, zimne masło pokrojone w plasterki, całość posypujemy cukrem, który zapiecze się razem z masłem w chrupiącą skorupkę. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, z doświadczenia wiem że może to potrwać nawet do godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Najlepsze jeszcze ciepłe, możemy oprószyć cukrem pudrem.
Wszedzie ten rabarbar :) Tak apetycznie wygladajace ciasto na pewno by mi zasmakowalo.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńta nazwa zawsze mnie nieco rozśmiesza;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za smaczny przepis do rabarbarowej akcji :)
cieszę się że mogę wziąć udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń