Składniki na tortownicę 23 cm średnicy
- 1 kg sera na serniki ( u mnie wiaderkowy)
- żelatyna spożywcza - do każdej białej warstwy 2 łyżeczki
- cukier (wedle upodobania, u mnie po około 2 łyżki stołowej do każdej warstwy)
- domowy cukier waniliowy (opcja)
- 2 galaretki o smaku Blue Curacao
- 2 galaretki o smaku Pina Colada
- 1 galaretka o smaku Pink Margarita
Wykonanie:
- tortownicę wykładamy folia aluminiową
- obie galaretki o smaku Blue Curacao przygotowujemy wykorzystując tylko połowę podanej na opakowaniu ilości wody. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki żeby lekko stężała i można ją było przelać na pierwszy sernikowy blat
- 1/3 sera ubijamy mikserem z 2 łyżkami cukru i żelatyną, uprzednio rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Masa może być dość płynna czym nie należy się przejmować; przelewamy ją na dno i wyrównujemy jeśli jest taka potrzeba. Wstawiamy do lodówki.
- po około 1.5 godzinie warstwa sernika już zastygnie, więc przelewamy na nią tężejącą galaretkę Blue Curacao. Analogicznie tworzymy drugą białą warstwę z sernika, następnie warstwę z galaretki Pina Colada i ostatnią warstwę sernikową. Dekorujemy galaretką Pink Margarita pokrojoną w kostkę. Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu Winiary
Uroczy, taki kolorowy i pełen radości :)
OdpowiedzUsuń