czwartek, 8 marca 2018

Ucierane ciasto z twarogiem i malinami

Ucierane to może za dużo powiedziane.... bo składniki ciasta wystarczy wymieszać łyżką, identycznie jakabyśmy piekli muffiny. Naprawdę nie wymaga żadnego nakładu pracy ponad wymieszanie składników. Zatem nie ma co się wymawiać brakiem czasu, nawet w tygodniu można sobie upiec ciasto :) A jak jest okazja to już w ogóle trzeba :)



Składniki (piekłam w tortownicy 23cm średnicy):
* suche składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* mokre składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju
* dodatkowo:
- 200 g twarogu + 1 żółtko (białko możecie dodać do mokrych składników, szkoda wyrzucać) + łyżka, dwie cukru
- garść malin lub innych mrożonych owoców jagodowych



Wykonanie:
- w dwóch miskach łączymy osobno składniki suche i mokre, nastęnie zawartość tej z jajkami i maślanką przelewamy do suchych i mieszamy łyżką. Składniki mają być tylko wymieszane, w cieście mogą być grudki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzchu kładziemy kleksy z twarogu wymieszanego z żółtkiem i cukrem, posypujemy ciasto malinami (mogą być mrożone) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Studzimy, zajadamy :) Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...