piątek, 24 marca 2017

Orzechowe ciasto bananowe słodzone daktylami

Mój ostatni hit wśród ciast :) To ciasto spod znaku weź miskę i wymieszaj łyżką. Pięć minut pracy, pół godziny w piekarniku a potem tylko czas na delektowanie się. To dziwne uczucie gdy tak można zajadać się ciastem i w sumie nie ma przeciwskazań, bo ciasto posłodzone jest bananami i daktylami. połowę mąki stanową zmielone orzechy i dodatkowo chrupią pod zębem ich całkiem duże kawałki. W dzisiejszym świecie gdy modne jest nie jedzenie glutenu, laktozy i cukru to ciasto może wpisać się w trendy ;) Osobiście nie muszę unikać glutenu, nie mam alergii pokarmowych i domowy kawałek ciasta na mące pszennej tak samo pozytwnie mnie nastraja do życia jak batonik posłodzony daktylami z samych płatków i orzechów. Biorę od  życia co mi smakuje, jeśli macie podobnie spróbujcie tego ciasta, jest boskie i błyskawiczne w przygotowaniu.




Składniki (tortownica 23 cm średnicy)
- 1 szklanka mąki z orzechów arachaidowych (mielimy orzechy na mąkę blenderem i już)
- 1 szklanka mąki pszennej plus 2 łyżki z górką
- 3/4 szklanki orzechów włoskich z grubsza posiekanych
- 3 średnie banany, bardzo dojrzałe
- 150 g daktyli
- 3/4 szklanki maślanki/ kefiru/ jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:
- daktyle zalewamy na 10 minut wrzącą wodą. Gdy zmiękną, odsączamy z wody, wrzucamy do miski i blendujemy na pulpę. Dorzucamy banany pokrojone w kawałki, olej, maślanę, jaja i wszystko mieszamy ze sobą łyżką do połączenia.
- w drugiej miesce mieszamy mąkę pszenną, zmielone orzechy arachaidowe, sodę oczyszczoną. W ostanim kroku łączymy zawartość obu misek, mieszamy wszystko do połączenia składników (w cieście mogą byc grudki), dodajemy posiekane orzechy.
- Ciasto przelewamy do tortownicy 23 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Pieczemy do suchego patyczka, w razie potrzeby dłużej. Studzimy na kratce a potem już tylko zajdamy bez poczucia winy.




wtorek, 21 marca 2017

Batoniki owsiane z daktylami, orzechami i masłem orzechowym

Pyszne, pyszne. Ostanio bardzo się rozmiłowałam w domowych batonikach. Bo tak, są bardzo zdrowe- bez cukru- słodzone daktylami, bo zawierają kilka składników i bardzo szybko się je przygotowuje- nie wymagają pieczenia, tylko podpiekamy w piekarniku płatki i orzechy. Mieszamy i już. Trzeba je też schłodzić, ale to raptem 30 minut. Musicie spróbować i mówię Wam, będziecie ciągle je podjadać :) Uzależaniają :) Przepis z Minimalist Baker.




Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150 g daktyli
- 1/3 szklanki masła orzechowego (zrobiłam domowe)
- 1 szklanka orzechów włoskich lub innych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki melasy (ale to jak lubcie, daktyle wystarczająco "posłodzą" batoniki)

Wykonanie:
- płatki i orzechy z grubsza posiekane wrzucamy na blaszkę i podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni, co kilka minut warto zajerzeć i przemieszać płatki, żeby się nie przypaliły
- w międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy z wody i blendujemy
- do miski wrzucamy podpieczone płatki i orzechy, dodajemy masło orzechowe, pastę z daktyli, wiórki, melasę, olej kokosowy. Mieszamy aż otrzymamy klejącą, jednolitą masę. I teraz przekładamy ją na dno naczynia w którym stężeje w lodówce. Polecam szklane- nie trzeba jej niczym wykładać ani smarować. Masę rozsmarowujemy na dnie, dokładnie przyciskamy na tę samą grubość. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie da się już kroić w kawałki.
- przechowujemy w zamykanym pojemniku. Pyszne są, polecam!


czwartek, 16 marca 2017

Pasta jajeczna z awokado

Pyszne połączenie, proste w przygotowaniu i bardzo fajne na śniadanie. Potrzebujecie kilku składników żeby wyczarować tę prostą pastę. Do dzieła!


Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 średniej wielkości awokado
- sok z cytryny
- sól, pieprz, oliwa
- 1/2 ząbka czosnku
- garść posiekanego szczypiorku

Wykonanie:
- awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Wystudzone jajka kroimy w kostkę podobnej wielkości. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą, i sokiem z cytryny. Podajemy do pieczywa. Smacznego!

środa, 8 marca 2017

Pyszne i zdrowe ciastka kokosowe z daktylami i czekoladą

Powiem tak, te ciastka to hit. Robi się je w kilka minut. Piecze maksymalnie 12-15 minut. Jak ich nie kochać. W środku same pyszności, zamiast masła olej kokosowy, słodzone daktylami, i gorzką czekoladą. U mnie wersja z jajkami, ale możecie łatwo przygotować wersję wegańską, zamiast jajek dodajcie po prostu 2 dojrzałe banany. Pokochacie je, idealne na przegryzkę do kawy, po treningu, dla dzieci do szkoły. Możecie eksperymentować- dodać pestek słonecznika, dyni, posłodzić je syropem klonowym, dodać garść orzechów. Niech wyobraźnia Was pokieruje. Pokochacie je za smak i za to że przygotowuje się je w 20 minut. Wychodzi cała duża blacha. Bardzo, ale to bardzo polecam. Poniżej wersja podstawowa- dodawajcie, zmieniajcie dodataki według swojego upodobania.





Składniki (na prostokątną blachę):
- 350 g wiórków kokosowych
- tabliczka gorzkiej czekolady (zawartość kakao min.70%)
- 150 g daktyli namocznych pół godziny wcześniej w ciepłej przegotowanej wodzie
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 jaja (wersja wege 2 dojrzałe banany)

Wykonanie:
- do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, namoczone wcześniej daktyle blendujemy na jednolitą masę, gorzką czekoladę siekamy i wszystko dodajemy do wiórków. Wlewamy rozbełtane jaja, dodajemy olej kokosowy (możemy go rozpuścić w kąpieli wodnej, ale nie jest to konieczne) i całość mieszamy łyżką. Powinna wyjść nam jednolita masa, którą następnie rozsmarowujemy na dnie blachy (ja swojej niczym nie wykładałam). Pieczemy w 175 stopniach przez około 12-15 minut aż wiórki będą miały ładny złoty kolor. Sprawdźcie już po 12 minutach bo warstwa ciasta jest dość cienka i lubi się przypalać na brzegach. Po wyjęciu z piekarnika kroimy nożem na porcje (będzie jeszcze dość miękka) i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Zainspirował mnie przepis stąd.

piątek, 3 marca 2017

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Jeśli lubicie indyka, macie trochę czasu polecam Wam roladki z piersi, nadziewane fetą, suszonymi podmidorami i szpinakiem. Są banalne w przygotowaniu, jednak trochę zajmują czsau- najdłużej chyba rozbijanie mięsa i zwijanie- ja nie mam wprawy i nie jestem fanką takich pracochłonnych zabiegów i zeszła mi na to prawie godzina na kilogramowy kawałek mięsa. Ale myślę że uwiniecie się dużo szybciej niż ja :) Składniki pewnie macie w lodówce, albo zamrażalce. Zatem do dzieła.


składniki (z 1 kg wyszły mi 3 duże i 1 mała roladka)
- 1 kg piersi z indyka
- słoik z suszonymi pomidorami
- szpianak- albo duże opakowanie świeżego albo 350-400 g mrożonego
- 1/2 kostki sera feta pokrojony w kostkę
- sól, pieprz, olej z suszonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- dodatki: ulubiona kasza (u mnie bulgur), gotowane warzywa lub surówka do podania

Wykonanie:
- na oleju podsmażamy przez kilka minut posiekany czosnek, dorzucamy szpinak i przesmażamy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- pierś z indyka dzielimy na porcje, rozbijamy, każdy kawałek solimy, pieprzem, wykładamy wzdłuż dłuższego brzegu szpinak, dodajemy fetę i kilka pomidorów. Zwijamy mięso w roladkę. spinamy lub związujemy sznurkiem, odkładamy do naczynia żaroodpornego. Sporządzamy tyle roladek na ile kawałków podzieliliśmy mięso. Gdy już mamy gotowe wszystkie polewamy kilkoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów.
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Żeby mięso nie wyschło możecie je pod koniec przykryć folią aluminiową.
- serwujemy z ulubionymi dodatkami- u mnie kasza bulgur, dorzućie jakieś warzywa, ja jadłam z brokułami.

środa, 1 marca 2017

Frittata z piekarnika z pikantną kiełbasą, pomidorami i pieczarkami

Nie wiem dlaczego dopiero teraz zrobiłam piewszy raz w życiu frittatę...a przecież to pyszne, szybkie i niekłopotliwe do przygotowania danie. Super na niedzielne śniadanie z dużej patelni dla wszystkich. Wystarczy sięgnąć po swoje ulubione warzywa i dodatki i pożywne danie rach ciach i gotowe :) Frittata świetnie się też sprawdzi jako lunch- ja w takim charakterze  ją przygotowałam. Syta, smaczna, zdrowa, czego chcieć więcej :)






Składniki (metlowa patelnia lub naczynie żaroodporne 20-23 cm średnicy):
- 5 dużych jaj
- 2 łyżki serka w typie mascarpone, albo 1/3 szklanki mleka
- 2 garści pomidorów koktajlowych
- 1/2 kiełbaski w typie chorizo (może oczywiście być każda wasza ulubiona, albo chudy boczek)
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 łyżka kaparów
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, odrobina masła do wysmarowania formy/patelni

wykonanie:
- kiełbasę, papryczkę i pieczarki kroimy w plasterki
- szczypiorek siekamy, pomidory przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę
- w miseczce mieszamy rózgą jaja z mlekiem lub serkiem, doprawaiamy do smaku solą (nie za dużo bo feta jest słona) i pieprzem, dorzucamy posiekany szczypiorek
- kiełbasę podsmażamy aż będzie chrupiąca i rumiana a następnie na tej samej patelni partiami na dużym ogniu pieczarki (też mają się zrumienić, a że mają dużo wody, potrzebna jest wysoka temperatura żeby się ładnie zrumieniy)
- patelnię lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wsypujemy podsmażoną kiełbaskę, dorzucamy pomidory, ser feta i resztę składników z wyjątkiem grzybów. Wszystko zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy zrumienione plastry pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-30 minut. Frittata jest dobra kiedy środek się zetnie a wierzch i boki ładnie zrumienią. W razie potrzeby dopiekamy dłużej, a żeby frittata się nie spiekła za mocno przykrywamy naczynie folią aluminiową. Smaczna podana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...