czwartek, 30 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i lukrem

Jak ostatnio możecie zauważyć namiętnie piekę drożdżówki. Tym razem jeszcze prościej i szybciej: ciasto drożdżowe z owocami. Wyrobienia ciasta to jakieś 10 minut, potem godzinka na wyrastanie i około 45 minut na pieczenie. A zapach drożdżowego ciasta w domu- bezcenny. Kubek zimnego mleka, kawałek drożdżowego placka i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Bardzo polecam sobie upiec czasem taki placek, to mój osobisty comfort food, może też i wasz...



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki maślanki/ kerfiru/ mleka
- 1 jajo
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru
* owoce: u mnie porzeczki, ale możecie dać każde swoje ulubione pod warunkiem że np. wiśnie odsączycie na sicie z soku + kilka łyżek otrąb
* lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny + cukier puder (ucieramy o uzyskania pożądanej konsystencji)



Wykonanie:
- z drożdży, 2 łyżek ciepłej wody i szczypty cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
- w rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy maślankę/mleko/ kefir i lekko podgrzewamy
- do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, spienionym zaczynem, jajkiem a następnie dodajemy mieszaninę maślanki/ mleka i masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy odstaje od ścianek miski jest gotowe, może się lekko kleić. Odstawiamy w misce przykrytej folią do wyrośnięcia na około godzinę
- gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy, przekładamy do formy i rozciągamy na całej powierzchni. Formę z ciastem odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Posypujemy otrębami (wchłoną nadmiar soku z owoców) i owocami.
- ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone powinno przejść test "suchego patyczka".
- po ostudzeniu możecie ciasto polukrować :)

Letnie owoce

wtorek, 28 lipca 2015

Czekoladowa tarta z konfiturą z wiśni i ganache z gorzkiej czekolady

To ciasto to istny hit. Połączenie słodko-kwaśnych wiśni i ciemnej czekolady jest po prostu świetne. Kolejne klasyczne połączenie smakowe, które porwie wielbicieli owoców i czekolady. Bardzo polecam. Przepis podejrzałam w książce Cukiernia Lidla jednak zrobiłam swoją wersję :)


składniki na formę 23 cm średnicy:
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
* nadzienie:
- 1 kg wiśni + 1 szklanka cukru + więcej w pogotowiu
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao) + 200 g śmietany kremówki

Wykonanie:
- składniki ciasta rozcieramy w palcach do postaci kruszonki i następnie zagniatamy ciasto. Im szybciej tym lepiej. Chodzi oto żeby nie ocieplać ciasta dłońmi. Gotowym wylepiamy formę do tarty, mocno przyciskamy do dna i brzegów żeby ciasto ładnie trzymało kształt podczas pieczenia. Nakłuwamy widelcem i schładzamy przez około 40 minut do godziny
- wiśnie pestkujemy, wkładamy do szerokiego rondla, dodajemy cukier (ilość cukru jest orientacyjna, modyfikujcie smak wedle gustu- moje wiśnie nie były bardzo kwaśne, dlatego dałam około 1 szklanki cukru) i smażymy :) Wiśnie najpierw puszczą dużo soku, który stopniowo będzie się redukował. Smażymy tak długo aż na dnie rondla zostaną wiśnie oblepione gęstym wiśniowym syropem. O takie wiśnie właśnie nam chodzi :) Smażenie zajmie około 40 minut do godziny.
- schłodzony spód tarty podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Nakładamy grubą warstwę konfitury z wiśni i cały ganache. Smacznego!
- ganache: śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż składniki się połączą w jednolitą masę i już :)

Letnie owoce Uczta pod gołym niebem

wtorek, 21 lipca 2015

Tarta z kremem waniliowym i morelami

Pyszna klasyka. Już nawet nie wiem ile razy o tym wspominałam ale najprostsze połączenia smakowe bronią się same. Nie trzeba wiele czasu ani wysiłku żeby upiec takie pyszne ciasto. Sprawicie przyjemność sobie i swoim najbliższym. Latem uwielbiam ciasta owocowe! Na czekoladowe przyjdzie pora gdy zrobi się chłodniej. Teraz korzystam z owoców dojrzewających w słońcu i jak najdłużej chce zapamiętać ich smak. Gorąco polecam.


Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
* kruche ciasto"
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
- 2 łyżki cukru pudru
* krem waniliowy:
- 2 całe jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- cukier z prawdziwą wanilią- 1 płaska łyżka
* dodatkowo:
- połówki moreli- kilka owoców


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, następnie szybko zarabiamy ciasto- chodzi oto, żeby nie ogrzewać go dłońmi. Gotowym wylepiamy tortownicę lub inną formę. Jeśli tak jak ja używacie tortownicy zróbcie rant na nadzienie z kremu. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przez około 40 minut.
- schłodzony spód ciasta podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni
- mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w rondelku. W misce miksujemy jaja z mąką i gdy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną do rondla cały czas mieszając żeby nie zrobiła się nam jajecznica. Gotujemy krem i intensywnie mieszamy rózgą żeby był gładki. Gdyby jednak powstały grudki krem możemy albo zmiksować albo przetrzeć przez sito, uważam że łatwiej jest zmiksować :). Lekko przestudzony krem wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy połówki owoców- skórką do góry i zapiekamy jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Przepis podejrzałam tu

Piknik

Uczta pod gołym niebem



wtorek, 14 lipca 2015

Makaron z rukolowym pesto, groszkiem, szparagami, cukinią i ricottą

Pyszny i lekki makaron. Wiosenno-letni. Wspaniale aromatyczny. Musicie wypróbować. Robi się go dosłownie w 20 minut. Tyle co kilka minut przesmażyć warzywa na oliwie z czosnkiem, przygotować pesto i ugotować makaron :) Polecam zwłaszcza gdy upał doskwiera :)




Składniki na 3 porcje:
- 350 g ulubionego krótkiego makaronu
- 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
- dwie garści zielonego groszku
- 1/2 pęczka szparagów, ale pasować też będzie fasolka szparagowa
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz,
- świeże zioła- u mnie oregano i bazylia
- *pesto (u mnie domowe z rukoli, ale możecie użyć takiego jakie lubicie)
-  100 g ricotty (na 3 porcje)
- pomidorki koktajlowe (garść) lub duży dojrzały pomidor

Wykonanie:
* pesto z rukoli: 2 garści rukoli, garść liści bazylii, 2 duże ząbki czosnku,2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i oliwę (ilość według uznania) blendujemy do uzyskania gładkiego zielonego sosu. Konsystencję regulujemy dolewając oliwę
- makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- na oliwie przez dosłownie chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek, wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę lub nieduże kawałki (na jeden kęs, a groszek wyłuskany). Smażymy minutę razem żeby przeniknęły smakiem a dalej pozostały jędrne, doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem
- ugotowany makaron mieszamy z pesto i pozostałymi zielonymi warzywami, wrzucamy pokrojonego na kawałki pomidora lub pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Serwujemy z ricottą. Smacznego!


piątek, 10 lipca 2015

Makaron z zielonymi warzywami i pesto z rukoli

Już bardziej zielonego makaronu nie mogłam przygotować. Zielony sos i zielone młode warzywa. Pyszny, warzywa chrupkie, jędrne i słodkie dla kontrastu zestawione z gorzkawym pesto z rukoli. Polecam! Kwintesencja lata na talerzu.


Składniki na 4 porcje:
- 400/ 500 g ulubionego krótkiego makaronu (u mnie kokardki)
- pesto z rukoli (3 garści rukoli, garść bazylii, garść pestek słonecznika, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól)
- dwie garści groszku cukrowego
- garść groszku
- dwie garści młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- świeże zioła: u mnie bazylia i oregano

Wykonanie:
- młody bób krótko blanszujemy w wodzie- około 7 minut. Po ostygnięciu obieramy
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy warzywa, startą skórkę z cytryny i przesmażamy razem nie dłużej niż 2-4 minuty. Warzywa mają tylko przejść smakiem oliwy z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy świeże zioła i mieszamy z sosem.
- pesto przygotowujemy z podanych składników (blendujemy wszystko na zielony sos, a gęstość regulujemy dodając oliwę), lub korzystamy z gotowego
- makaron mieszamy z pesto i zielonymi warzywami duszonymi krótko w oliwie.
Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

środa, 8 lipca 2015

Kruche ciasto graham z czereśniami, brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo lubię ciasta z pieczonymi owocami, nawet letnią porą. Smak owoców tylko zyskuje. Karmelizują się cukry w nich zawarte, smak jest intensywniejszy, pełniejszy. A dobre ciasto nigdy nie jest złe. Te jest pyszne, na grubo mielonej mące graham i z kruszonką- przyjemnie kruche i słodkie od owoców. Polecam do wypróbowania.



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* spód:
- 1 szklanka maki graham
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
* nadzienie:
- 500 g wydrylowanych słodkich czereśni
- 2 brzoskwinie podzielone na ósemki
- 2 łyżki otrąb
* kruszonka
- 1/2 szklanki mąki graham
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 50 g masła



Wykonanie:
- wszystkie składniki na kruchy spód rozcieramy w palcach do postaci kruszonki, następnie krótko zagniatamy w plastyczne ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 40 minut do godziny w lodówce
- kruszonka: postępujemy jak w przypadku ciasta na spód, tylko poprzestajemy na pierwszym etapie, czyli na powstaniu okruchów- również schładzamy
- schłodzony spód podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni, następnie posypujemy otrębami (wchłoną sok z owoców, a ciasto będzie dalej kruche), wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika kiedy kruszonka będzie upieczona na złoto :)

Uczta pod gołym niebem

poniedziałek, 6 lipca 2015

Makaron soba z kurczakiem w sezamie i młodymi warzywami

Ekspresowe i pełne smaku danie. Kilka składników, które świetnie ze sobą współgrają. Gorąco polecam na szybką kolację lub lunch. W piękną pogodę szkoda czasu na długie gotowanie, lepiej iść nad wodę lub spacer :)



Składniki na  2-3 porcje
- porcja, dwie makaronu soba
- groszek cukrowy- 2 garści
- średnia papryka- wybierzcie kolor jaki lubicie
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka łyżek sezamu i mąki do opanierowania mięsa
*  marynata do mięsa
- sos sojowy- 2, 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z połowy pomarańczy
- pieprz kajeński, lub płatki chili,
-  łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli

Wykonanie:
- mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa i wkładamy do marynaty przygotowanej z podanych składników na 2-3 godziny (mięso podczas manierowania chowamy do lodówki)
- zamarynowane mięso obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąki i sezamu i podsmażamy na złoto i zdejmujemy z patelni
- w tym samym rondlu/patelni krótko podsmażamy paprykę i groszek- dosłownie 3 minuty. Warzywa mają być dalej jędrne i chrupiące. Na koniec dodajemy ugotowany i zahartowany makaron soba i kurczaka. Przesmażamy całość minutę dwie i serwujemy :)


Lekkie i szybkie dania na upalne dni


niedziela, 5 lipca 2015

Razowy placek z truskawkami i kruszonką

Kolejny super placek :) Pieczone truskawki są mega! Słodkie i w smaku takie intensywnie truskawkowe :) Kto nie robił niech sobie upiecze taki placek i się zachwyci. Ciasto jest z dodatkiem mąki grubo mielonej, czyli jakby zdrowsze ;) Gorąco polecam, proste i szybkie! Przepis stąd.


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej gram 1850
- 1 szklanka maki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka
- 1/2 szklanki cukru lub więcej, wg uznania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jaja
- truskawki (około 300 g), 2 łyżki otrąb
* kruszonka: mąka graham (1/2 szklanki), cukier (2-3 łyżki), masło (70 g), płatki owsiane (3 łyżki)


Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijamy jaja, po kolei, po każdym ucieramy ciasto. Do miski w dwóch turach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wrzucamy łyżkę kwaśnej śmietany i mieszamy do połączenia
- ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypujemy otrębami i układamy połówki truskawek przecięciem do góry.
- kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach do postaci okruchów (kruszonki) i posypujemy ciasto po wierzchu.
- placek pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

Uczta pod gołym niebem


środa, 1 lipca 2015

Warzywna miseczka rozmaitości z ricottą

Fajny pomysł na taką niby sałatkę :) Na zdrową przekąskę lub lunch do pracy. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przygotowanie banalne, jeśli jeszcze uda Wam się kupić szparagi wybierzcie ulubione, mnie trafiły się akurat białe. Chrupiąca, syta, zdrowa. Polecam




Składniki na 1-2 porcje:
- 300 g szparagów
- 1 duży pomidor
- 1/2 średniej młodej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych ziół- u mnie bazylia i oregano
- oliwa, sól i pieprz do smaku
- 50 g ricotty- opcja

Wykonanie:
- szparagi i cukinię "obieramy" na długie wąsy, niby makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Moja niestety nie działa takich cudów, zatem warzywa pokroiłam w cienkie plasterki :)
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy- nie ma prawa się zrumienić bo zgorzknieje. Po chwili wrzucamy nasze warzywa, pokrojonego pomidora, zioła, smażymy razem minutę, dwie, doprawiamy solą, pieprzem i w zasadzie już. Warzywa mają być chrupkie- jedynie pokryć się sokiem z krótkiego smażenia. Na koniec dodajemy jeszcze chlust, dwa dobrej jakości oliwy, kilka łyżek ricotty i możemy zajadać. Super smakuje jako samodzielny posiłek, ale można zjeść z ulubionym pieczywem. Smacznego!






Lekkie i szybkie dania na upalne dni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...